Pasztet z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE RYŻU I SIEMIENIA LNIANEGO
Do pojemnika miksującego wsypać ryż i siemię lniane,miksować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia i opłukać pojemnik miksujący.
GOTOWANIE SOCZEWICY
Oba rodzaje soczewicy wsypać do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Do pojemnika wlać przez soczewicę 1,5 litra zimnej wody,gotować (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 1/100°C. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziarna soczewicy są miękkie i w razie potrzeby gotować je nieco dłużej. Wyjąć wkład z soczewicą, opróżnić pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE WARZYW
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Ząbek czosnku obrać, razem z cebulą włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/2 sekundy. Marchewki umyć, oczyścić, obrać i pokroić na 2-cm kawałki. Pieczarki oczyścić, przepołowić. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.
PODSMAŻANIE WARZYW
Zgarnąć składniki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej rzepakowy, dusić wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/4 minuty.
DOPRAWIANIE I PIECZENIE PASZTETU
Natłuścić wnętrze formy keksowej. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Umyć gałązki tymianku i otrząsnąć z wody. Oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego razem z soczewicą, mieszaniną ryżu i siemienia lnianego, 1 łyżeczką soli, ½ łyżeczki pieprzu, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Mieszać masę (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 5, następnie napełnić nią przygotowaną formę. Wygładzić wierzch pasztetu. Piec 50 minut (na złotobrązowo).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2059,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
137,3 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
19,2 g
Błonnik
3,4 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci