Pieczona szynka z sosem cebulowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SZYNKĘ
Szynkę gotujemy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie.
KARMELIZUJEMY CEBULĘ I PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebule kroimy w piórka i karmelizujemy na rozgrzanym oleju, dość często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy: skórkę z połowy i sok z całej pomarańczy, rozmaryn, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i miód. W moździerzu rozbijamy czarny pieprz i także dodajemy go na patelnię. Całość podlewamy białym winem. Do cebuli dodajemy też masło i mieszamy, aż się rozpuści. Cebulę chwilę gotujemy, dodajemy musztardę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
PIECZEMY SZYNKĘ
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę cebuli. Na to wykładamy szynkę, układamy na niej pozostałą cebulę i polewamy sosem. Pieczemy ją pod przykryciem przez ok. 30 minut, co ok. 10 minut podlewając mięso zgromadzonym na dnie sosem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy szynkę przez kolejne 15 minut.
REDUKUJEMY SOS
Szynkę wyjmujemy z piekarnika i w tym samym naczyniu smażymy na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje, uważając by cebula się nie przypaliła. Z naczynia żeliwnego wyjmujemy zioła, gwiazdki anyżu i laski cynamonu.
PODAJEMY SZYNKĘ
Szynkę podajemy jeszcze gorącą, pokrojoną w grube plastry, na zredukowanym sosie z cebuli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2653,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,3 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
5,4 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.