Płatki owsiane i granola • przepis • składniki • przygotowanie
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
75 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ
Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce.
PRZYGOTOWUJEMY GRANOLĘ
Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre – całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami. Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6470,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,4 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
49 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort kanapkowy z pastą jajeczną
Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?