Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki) • przepis • składniki • przygotowanie
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WIANUSZKI Z JEDNEJ
małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
SOK ZE ŚWIEŻEJ
pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). 220 ML SOKU: z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu.
NASTĘPNIE WSYPUJEMY MĄKĘ
i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę.
CIASTO WYJMUJEMY Z
rondla i wystudzamy.
STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,
miksując ciasto mikserem.
PAPIER DO PIECZENIA
tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm.
NA POJEDYNCZE KAWAŁKI
papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
DO GARNKA NALEWAMY
oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W GORĄCYM OLEJU
umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go).
WIANUSZKI SMAŻYMY NA
złoty kolor z obu stron.
USMAŻONE WIANUSZKI WYCIĄGAMY
na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
LUKIER POMARAŃCZOWY WSZYSTKIE
składniki razem łączymy.
JESZCZE GORĄCE WIANUSZKI
zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9931,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,6 kcal
Tłuszcz
80,4 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!