Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
VINEGRET OCET BALSAMICZNY
i oliwę z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
SAŁATKA MIĄŻSZ Z
arbuza, melona i awokado wydrążamy za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę.
OGÓRKA POZBAWIAMY GNIAZD
nasiennych i kroimy w półtalarki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, a rzodkiewki w słupki.
PISTACJE SIEKAMY.
ŁĄCZYMY UMYTĄ RUKOLĘ
, arbuza , awokado i melona , ogórek , czerwoną cebulę , rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY VINEGRETEM,
mieszamy.
NA KONIEC SAŁATKĘ
posypujemy pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2817,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,3 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
66,5 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Sałatka w stylu panzanella
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!