Sałatka z grillowanych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OWOCE WSZYSTKIE OWOCE
myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 7 MM.
NASTĘPNIE UKŁADAMY JE
na rozgrzanym grillu.
GRILLUJEMY KILKA MINUT
z obu stron.
PIWNE ZABAGLIONE JAJKA
z cukrem ucieramy za pomocą rózgi lub miksera (w metalowej misce, którą można umieścić w garnku i ubijać na parze).
MISKĘ KŁADZIEMY NA
garnek z gotującą się wodą i cały czas ubijamy, stopniowo dodając piwo.
UBIJAMY DO MOMENTU
uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i ubijamy jeszcze przez kilka minut.
SPOSÓB PODANIA NA
talerzu układamy grillowane owoce z sosem zabaglione. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1288,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
214,7 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
Wypróbuj nasz przepis na sok warzywno-owocowy, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest pyszny i prosty!

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.