Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem • przepis • składniki • przygotowanie
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY
Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki,rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.
FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW
Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.
PODANIE BURGERÓW
Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3269,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3269,1 kcal
Tłuszcz
156,2 g
Węglowodany
288,6 g
Błonnik
30 g
Białko
170,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące tofu w stylu japońskim
Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!