Stek z grilla wołowy • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SZALOTKI PRZEKROIĆ
na pół.
WYMIESZAĆ ZE SOBĄ
: czerwone wino, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oliwę z oliwek, cabulę szalotkę i świeży rozmaryn.
MIĘSO ZALAĆ MARYNATĄ,
przykryć i odstawić na noc do lodówki.
STEKI GRILLOWAĆ PO
5 min z każdej strony lub dłużej w zależności od upodobania.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1140,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,1 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
4,7 g
Błonnik
46,4 g
Białko
46,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!