Strucla makowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury około 40°C.
DO DUŻEJ MISKI,
w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta).
W PRZESIANEJ MĄCE
robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy.
MISKĘ Z ROZCZYNEM
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
GDY ROZCZYN UROŚNIE,
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIE
połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło.
WYRABIAMY NADAL, PODSYPUJĄC
maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
NA KONIEC PODSYPUJEMY
ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
MASA MAKOWO-ORZECHOWA DO
masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DEKORACJA WYROŚNIĘTE CIASTO
ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm.
NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE
rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową.
STRUCLE ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC
od dłuższego boku.
ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). OBIE CZĘŚCI: splatamy.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.
NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 MINUT.
ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA
(strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).
STRUCLE SMARUJEMY PODGRZANYM
w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
238,6 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
32,0 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!