Kurczak po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ ROZGRZEJ
piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE OLEJ SŁONECZNIKOWY
rozprowadzamy w głębokiej patelni.
POSIEKANY CZOSNEK WRZUCAMY
na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w dużą kostkę paprykę.
WARZYWA SMAŻYMY NA
mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W MOŹDZIERZU TŁUCZEMY
goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
POKROJONE W PLASTERKI
na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty).
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY
i mieszamy.
DODAJEMY SOK Z
limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje.
DODAJEMY FASOLĘ, MIESZAMY,
doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY
do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego.
CZYSTĄ PATELNIĘ PODGRZEWAMY,
układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli).
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy.
PRZYSMAŻONE TORTILLE KROIMY
na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2142,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
535,6 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
41,4 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Fajitas wołowe z warzywami
Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!