Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SZALOTKI
Szalotki obieramy i kroimy na pół. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy szalotki i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut. Po tym czasie obracamy szalotki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
PIECZEMY TARTĘ
Szalotki równo układamy na patelni i posypujemy je serem pleśniowym. Całość przykrywamy ciastem francuskim, dobrze zawijając brzegi. Pośrodku robimy nacięcie (krzyżyk), aby para mogła swobodnie odparować. Pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru.
PRZEKŁADAMY TARTĘ NA TALERZ
Tartę wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy tak, aby została na talerzu. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1170,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,1 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
19,3 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Pizza capricciosa
Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!