Tort cytrynowy na specjalne okazje • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NAKRAPIANIA BISZKOPTU
Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY
Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI TORTU
1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM DO DEKORACJI
Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5679,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
39,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.