Trifle kawowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Miękkie masło wraz z cukrem umieszczamy na patelni i czekamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie stopniowo dolewamy 100 ml śmietanki i gotujemy chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Czekamy, aż karmel się rozpuści, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
NASĄCZAMY BRIOCHE KAWĄ
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody tak długo, aż uzyskamy jednolity płyn. Brioche kroimy na cienkie kromki i układamy na dnie miski. Skrapiamy 2 łyżkami kawy i likierem kawowym (według uznania).
UKŁADAMY PLASTERKI BANANÓW
Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sokiem grejpfrutowym. Następnie układamy je na kromkach brioche.
DODAJEMY KREM I SOS KARMELOWY
2 łyżeczki sosu karmelowego łączymy z pozostałą ilością rozpuszczonej wcześniej kawy i odstawiamy. Resztę sosu karmelowego łączymy z mascarpone. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno. Niewykorzystaną część kawy rozpuszczalnej mieszamy z 1-2 łyżeczkami wody i wraz z ubitą śmietaną dodajemy do kremu mascarpone. Całość rozsmarowujemy na bananach. Trifle dekorujemy sosem karmelowym i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2929,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
488,2 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!