Wegańskie drożdżówki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
UGNIATAMY CIASTO
Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
NADZIEWAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.
DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI
Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2305,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
384,2 kcal
Tłuszcz
4,2 g
Węglowodany
79,7 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!