Wegańskie risotto z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na głębokiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Oprószamy solą i smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut.
PRZESMAŻAMY RYŻ
Dodajemy ryż arborio i smażymy ok. 2-3 minut, aż ziarna się zeszklą.
GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego. Gdy wchłonie płyn, stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu i gotujemy risotto, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Cały proces powinien zająć nam ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Mieszamy.
PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są mniejsze, przekrawamy je tylko na pół) smażymy na osobnej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i smażymy chwilę, mieszając, aż lekko się zredukuje.
PODAJEMY RISOTTO
Przesmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego risotto. Mieszamy, aż składniki się połączą, i nakładamy risotto do miseczek. Z wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1463,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
243,9 kcal
Tłuszcz
5,3 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!

Sycylijski makaron z kalafiorem
Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.