Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY BUŁKĘ
Bułkę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, by zmiękła. Gdy bułka wchłonie cały płyn, odciskamy ją z nadmiaru mleka.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane rodzynki i orzeszki pinii oraz przyprawy: sól, pieprz i mielone chili. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę.
FORMUJEMY I PODSMAŻAMY PULPETY
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpety, co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie – dzięki temu masa nie będzie się do nich lepić. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość.
GOTUJEMY PULPETY
Na osobnej, głębokiej patelni lub w garnku zagotowujemy sos z pomidorów daktylowych. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.
PODAJEMY PULPETY
Pulpety podajemy na patelni lub w garnku. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2813,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
703,3 kcal
Tłuszcz
30,3 g
Węglowodany
69,5 g
Błonnik
37,3 g
Białko
37,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!