Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem • przepis • składniki • przygotowanie
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 190 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Przed przystąpieniem do gotowania mocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
ZIEMNIAKI UGOTUJ W
mundurkach, a następnie obierz.
PRZYGOTOWANIE 1 POR
rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 ŁYŻKĘ OLIWY: rozgrzewamy na patelni.
NA ROZGRZANĄ OLIWĘ
dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. MIESZAMY.
DODAJEMY WINO I
gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
ZIEMNIAKI POKROJONE W
talarki układamy na dnie małych miseczek.
NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA
ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.
ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z
mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę.
KROIMY JE NA
mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza.
DO MISKI WBIJAMY
1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą widelca.
PRZELEWAMY DO MISECZEK
ze śledziami.
ZA POMOCĄ NAMOCZONEGO
noża odcinamy całą skórkę camemberta.
OBRANY SER TNIEMY
na paseczki i układamy w miseczkach.
MISECZKI WKŁADAMY DO
pieca rozgrzanego do temp.
190°C NA 20-25
minut.
NASTĘPNIE WŁĄCZAMY W
piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. WYCIĄGAMY ZAPIEKANKI Z: pieca.
DEKORUJEMY JE ZA
pomocą natki pietruszki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2876,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
719,2 kcal
Tłuszcz
50,4 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
35 g
Białko
35 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.