Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę płuczemy i odcinamy z niej końce. Ściągamy także wierzchnie listki, a potem przekrawam każdą na pół.
PRZYGOTOWUJĘ RESZTĘ WARZYW
Pora również płuczemy, a potem kroimy w półtalarki. Dymkę siekamy. Kroimy też papryczkę chili.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy brukselkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy dymkę i pora. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
DODAJEMY BULION I CHILI
Wlewamy bulion do podsmażonych warzyw i dodajemy chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, a potem wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY MLEKO
Do kubka wlewamy 5 łyżek gorącej zupy, dodajemy mleko i mieszamy. Taką mieszanką zabielamy zupę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia).
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
523,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
104,8 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
4,8 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z owocami i cukrem pudrem
Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.