Zupa marchewkowa z pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa marchewkowa z wyjątkowymi dodatkami w postaci świeżego imbiru i soku z pomarańczy to świetny pomysł na wiosenny obiad lub wiosenną kolację. Sprawdź, jak szybko ją przygotować w termorobocie MC Smart!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w ćwiartki. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.
RODRABNIAMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie warzywa i imbir. Składniki rozdrabniamy – wybieramyczas 10 sekund i prędkość 7. Po rozdrobnieniu zgarniamy je ze ścianek pojemnika.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych warzyw i imbiru dolewamy olej i wybieramy programsmażenie / czas 7 minut / temperatura 100°C.
GOTUJEMY ZUPĘ
Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy go, wraz z bulionem warzywnym, do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy – wybieramyczas 25 minut, temperaturę 100°C i obroty 1.
BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Gotową zupę blendujemy na krem – wybieramy czas2 minuty i prędkość 7-10. Następnie do zupy dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy całość dodatkowo solą i pieprzem do smaku i mieszamy – wybieramyczas 15 sekund i prędkość 4.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
894 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
223,5 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
7,4 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Idealne jajka na Wielkanoc
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Tiramisu brzoskwiniowe
Klasyczne tiramisu ukryte pod kołderką orzeźwiającego domowego dżemu brzoskwiniowego to idealny pomysł na deser. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się smakiem lata.

Hummus z pająkami z ciasta francuskiego
Efektowna i pyszna przekąska na imprezę na halloween lub na inną okazję – dwa rodzaje hummusu z uroczymi pająkami z ciasta francuskiego. Prosty przepis, a rezultat zachwyca wyglądem i smakiem.