Zupa z fasolki szparagowej • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę przesmażamy w garnku na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy liście laurowe i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy majerankiem. Mieszamy. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą smaku.
GOTUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, gdy warzywa lekko się podgotują, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut, aż fasolka delikatnie zmięknie (powinna jednak pozostać chrupiąca, nie powinna się rozpadać).
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY Z INDYKA
Mięso mielone przekładamy do dużej miski i delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Dodajemy drobno posiekany koperek.
ZABIELAMY ZUPĘ
Śmietanę przekładamy do miski i hartujemy, łącząc ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu.
GOTUJEMY PULPETY W ZUPIE
Za pomocą łyżki oddzielamy niewielkie porcje masy na pulpety. Mięso przekładamy porcjami do gotującej się zupy. Gotujemy, aż pulpety się sparzą, a ich masa zwiąże. Dodajemy drobno posiekany koperek. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy zupę solą i pieprzem.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę nalewamy na głębokie talerze z porcją pulpecików i fasolki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2299,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
574,9 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
44,5 g
Błonnik
32,0 g
Białko
32,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!