Barszcz biały z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAMIĘTAJ, ABY CHRZAN
trafił do zupy na samym końcu.
MA ON INTENSYWNY
smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.
ZADBAJ, ABY JAJKA
na twardo były perfekcyjne.
WYSTARCZY TRZYMAĆ SIĘ
kilku prostych zasad.
O CZYM
mowa?
PRZED GOTOWANIEM WYJMIJ
jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
TEN ŁATWY TRIK
pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania.
NASTĘPNIE WLEJ WODĘ
do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie).
WODĘ DOPROWADŹ DO
wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie.
I TUTAJ DELIKATNOŚĆ
służy ochronie skorupek.
GOTUJ JAJKA PRZEZ
około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej.
PO ICH UGOTOWANIU
odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.
POZWÓL IM SCHŁODZIĆ
się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.
NIE REZYGNUJ Z
opalania cebuli.
MA TO OGROMNY
wpływ na ostateczny smak wywaru.
PROCES OPALANIA CEBULI
sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak.
DODATKOWO PODCZAS OPALANIA
cebuli wydziela się apetyczny aromat!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4325,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1081,4 kcal
Tłuszcz
84,8 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
35,8 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karkówka pieczona w plastrach
Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!