Łopatka z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTY I
osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać).
WNĘTRZE OPRÓSZAMY
pieprzem.
POMIDORY ODSĄCZAMY Z
zalewy i drobno siekamy.
WRZUCAMY JE NA
rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILĘ,
a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
OTRZYMANY FARSZ ROZKŁADAMY
równomiernie na wewnętrznej stronie rolady.
DODAJEMY POKRUSZONY SER
feta i zawijamy ciasno w roladę.
ROLADĘ OWIJAMY W
plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły.
NA DUŻEJ PATELNI
rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY ROLADĘ
do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem.
DOOKOŁA UKŁADAMY SZALOTKI
pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
NACZYNIE WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
PIECZEMY OKOŁO 20
minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut.
W TRAKCIE PIECZENIA
kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
mięso na mniej więcej 15 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu kroimy na plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2326,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
581,7 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
40,8 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!