Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODCEDZAMY CIECIERZYCĘ
Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchew i batat obieramy, kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy (natkę odkładamy) i kroimy w kostkę. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i osączamy.
PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE
Mięso mielone podsmażamy wraz z czosnkiem i imbirem na 1 łyżce gorącej oliwy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
DOPRAWIAMY DANIE
Dymki, marchew, batat i seler dodajemy wraz z pozostałą oliwą na tę samą patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ciecierzycę i mielone mięso, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką selera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2609,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
434,9 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
23,3 g
Białko
23,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.