Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER
4 małe słoiczki worek cukierniczy piekarnik nagrzany do temperatury 170°C (termooobieg) Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę. 4 G ŻELATYNY: namocz w 25 g wody oraz 10 g żelatyny namoczonej w 40 g wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUS
cytrynowy Bardzo mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy ją na sztywno.
DO UBITEJ ŚMIETANKI
dodajemy cukier puder oraz startą skórkę z cytryny, mieszamy.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
w kuchence mikrofalowej.
DODAJEMY DO NIEJ
rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
PRZYGOTOWANĄ MASĘ UMIESZCZAMY
w worku cukierniczym i szprycujemy do słoiczków.
WYRÓWNUJEMY POWIERZCHNIĘ MUSU
w słoiczkach, które wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
GALARETKA POMARAŃCZOWA FILETUJEMY
pomarańcze.
FILETY Z POMARAŃCZY
przekładamy do garnka, wyciskamy do środka również sok z pozostałości owocu, następnie podgrzewamy. DODAJEMY CUKIER: trzcinowy.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, CO
jakiś czas mieszając.
ZAGOTOWANE POMARAŃCZE ZDEJMUJEMY
z ognia, następnie dodajemy do nich rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej żelatynę. MIESZAMY.
MASĘ MIKSUJEMY ZA
pomocą miksera.
GALARETKĘ SCHŁADZAMY DO
temperatury pokojowej.
ROZLEWAMY ZA POMOCĄ
łyżki do słoiczków z musem cytrynowym.
MUS Z GALARETKĄ
wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
KRUSZONKA CYTRYNOWA MASŁO,
cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny przekładamy do miski. SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.
KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ
się, dodajemy do nich 70 g mąki. CAŁOŚĆ MIESZAMY: rękoma.
NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW
dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą część mąki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY
ze sobą i wyrabiamy.
KRUSZONKĘ WYSYPUJEMY NA
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C (termooobieg) przez 10-12 minut.
WYPIECZONĄ KRUSZONKĘ ODSTAWIAMY
do wystygnięcia.
JAK PODAWAĆ PRZESTUDZONĄ
kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane desery.
DEKORUJEMY PLASTERKAMI POMARAŃCZY
i malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2359,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,9 kcal
Tłuszcz
30,7 g
Węglowodany
72,4 g
Błonnik
10,0 g
Białko
10,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!