Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.
FASZERUJEMY NALEŚNIKI
Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2282 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,5 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
58,6 g
Błonnik
36,2 g
Białko
36,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.