Grzyby marynowane • przepis • składniki • przygotowanie
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Nałóż rękawiczki, a potem przejdź do obmywania grzybów z piasku i innych nieczystości. Odetnij też końcówki nóżek. Grzyby włóż do miski, nalej wody, wypłucz je dokładnie, a potem wylej wodę.
OBGOTOWUJEMY GRZYBY
Do dużego garnka dodaj grzyby, wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i gotuj przez 6-7 minut. Po wstępnym obgotowaniu grzyby odsącz i ostudź.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Czosnek oraz cebulę obierz, a następnie pokrój. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią warzywa i smaż przez kilka minut, aż do miękkości.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW DO ZALEWY
Do podsmażonych warzyw dodaj cukier, wodę, ocet oraz wszystkie przyprawy i zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, a potem delikatnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY GRZYBY
Do gotującej się marynary dodaj grzyby i gotuj je przez 3-4 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu odstaw grzyby do lekkiego przestygnięcia.
PRZELEWAMY GRZYBY DO SŁOIKA
Do czystego słoika wlej najpierw odrobinę zalewy, a potem dodaj także grzyby i kolejną porcję zalewy. Zostaw niewielką ilość miejsca przy górnym brzegu słoika, a potem zakręć i wsadź do lodówki na co najmniej 24 godziny, aby grzyby dobrze przesiąknęły smakiem marynaty. Tak przyrządzone słoiki możesz także zapasteryzować, by móc cieszyć się smakiem grzybów z marynaty przez cały rok.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
559,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,7 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
11,1 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!