Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY JAJKO W CHMURCE
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie w białku robimy wgłębienie, w które przekładamy żółtko. Tak przygotowane jajko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 7 minut, aż białko się zarumieni.
GOTUJEMY SZPARAGI
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Następnie odcinamy twardą część szparagów i zanurzamy je we wrzątku, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy przez ok. 5-10 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY AWOKADO
Miąższ awokado przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY KANAPKĘ
Połówkę bułki paryskiej smarujemy awokado i układamy na niej szparagi. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na szparagach. Na tak przygotowaną bułkę kładziemy jajko w chmurce. Bułkę jemy od razu, aby awokado nie ściemniało.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
800,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800,3 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
97,9 g
Błonnik
24,2 g
Białko
29,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś z salsą z awokado
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Tarta z czerstwego pieczywa
Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!