Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami • przepis • składniki • przygotowanie
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 270
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
RABARBAR ZASYPUJEMY CUKREM
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
ZAGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
KONFITURĘ PRZELEWAMY DO SŁOICZKÓW
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2309 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
230,9 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w boczku z czekoladą
Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Kanapka drwalska
Kanapka w rozmiarze XL – chleb drwala, kiełbasa i ser gouda są w stanie zaspokoić nawet największy wilczy apetyt.