Krem ziemniaczany z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wkładamy obraną cebulę i trzy ząbki czosnku. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło, oliwę i umyte kurki. Całość podsmażamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wkładamy obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki. Następnie zalewamy składniki wodą i doprawiamy papryką, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 5. Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 5.
BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10. Gotowy krem przelewam do misek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z groszkiem ptysiowym, grzankami, pietruszką lub podsmażonymi na maśle kurkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
526,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
131,7 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
18,1 g
Błonnik
3,8 g
Białko
2,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.