Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO FOLIOWEJ KIESZONKI
Ziemniaki myjemy, marynujemy w oliwie. Dodajemy masło i zawijamy w kieszonkę wykonaną z folii aluminiowej. Pieczemy na grillu, aż będą miękkie.
POLEWANIE RYBY MARYNATĄ
Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. 2 łyżki posiekanych pomidorów i pozostałe składniki pesto wkładamy do pojemnika miksera. Blendujemy na gładką masę.
ZIEMNIAKI MIESZAMY Z PESTO
Upieczone ziemniaczki przekładamy do miski. Dodajemy połowę pesto i mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2047,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,9 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!