Tarta z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Oddzielamy białko od żółtka. Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z 60 g cukru pudru i cukrem waniliowym, mąką, żółtkiem, solą i 2–3 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
PIECZEMY SERCA Z CIASTA
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy duże serce (ok. 20 x 26 cm), a z resztek małe serduszka (2,5 cm). Duże serce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzeg smarujemy cienko białkiem, wokół układamy małe serduszka jedno obok drugiego, serce w środku nakłuwamy kilka razy widelcem. Duże serce pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15–18 minut na jasny kolor, aż będzie chrupiące. Małe serca wyjmujemy już po 8–10 minutach pieczenia. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Śmietanę crème fraîche mieszamy z pozostałym, przesianym przez sitko cukrem pudrem i amaretto. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 2 łyżki masy łączymy z żelatyną, a następnie żelatynę mieszamy z pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, a następnie rozsmarowujemy na sercu z kruchego ciasta.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na kremie. Układamy na nich małe serduszka. 125 ml soku mieszamy z glazurą do tortów w proszku, zagotowujemy, mieszając, i studzimy przez 1 minutę. Następnie łyżką nakładamy sos, pozostawiamy do zastygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2846 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,5 kcal
Tłuszcz
43,2 g
Węglowodany
68,7 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!