Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2516,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
629,2 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
22,3 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.