Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ JEDNO DUŻE
naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
TAPENADA OLIWKI BEZ
pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
PIERSI KURCZAKA UMYTE
i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki.
KIESZONKI POSYPUJEMY ODROBINĄ
pieprzu i smarujemy od środka tapenadą.
NASTĘPNIE ZAMYKAMY JE
i doprawiamy pieprzem.
2-3 NACHODZĄCE NA
siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka.
TĘ SAMĄ CZYNNOŚĆ
powtarzamy z każdą kieszonką.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu.
NASTĘPNIE UKŁADAMY OBRANE
ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem.
NA TALARKACH W
równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.
POKROJONĄ W CIENKIE
paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
POMIDORY POMIDORY Z
gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem.
WKŁADAMY NA 25-30
minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
JAK PODAWAĆ?.
UPIECZONEGO KURCZAKA Z
ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika.
PIECZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY
do naczynia z kurczakiem.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM
szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2854,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
713,5 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
65,2 g
Białko
65,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.