Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki
Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Związujemy przyprawione polędwiczki
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.
Smażymy i pieczemy mięso
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.
Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego
Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Doprawiamy sos
Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.
Serwujemy danie
Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2120,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
530,1 kcal
Tłuszcz
33,4 g
Węglowodany
17,9 g
Błonnik
31,3 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!