Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 190-200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ BLACHĘ DO
pieczenia, papier do pieczenia, ręcznik papierowy, moździerz, trzepaczkę.
PRZYGOTOWANIE PSTRĄGA MYJEMY
pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy skrzela i oczy.
POKROJONA W PÓŁPLASTRY
1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i doprawiamy pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE PSTRĄGA FASZERUJEMY
marynatą.
OKOŁO 1 KG
soli wsypujemy do miski, dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku, ziarna roztartej w moździerzu kolendry (niewielką ilość kolendry, około 1 łyżeczki, pozostawiamy do doprawienia marchewki), następnie dodajemy niewielką ilość wody (około 20-30 ml).
DELIKATNIE MIESZAMY, AŻ
sól zacznie się zbrylać.
DO SOLI DODAJEMY
4 białka (lekko podbite), mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy.
NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ
pergaminem wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona).
PSTRĄGI UKŁADAMY NA
przygotowanej warstwie solnej.
DOKŁADNIE PRZYKRYWAMY CAŁĄ
powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm).
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
SOK Z 1
cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki.
GARNEK STAWIAMY NA
ogień (jeśli nie chcemy, aby zółtka jaj się ścięły, a sos zwarzył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia (sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw.
TEST DOŁKA
GDY: dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy).
WYŁĄCZAMY PALNIK POD
garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek (100-150 ml), mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu (sos najlepiej podawać od razu, kiedy jest ciepły, sosu nie należy ponownie podgrzewać).
OBRANE MARCHEWKI ŚCINAMY
na cienkie paski za pomocą obieraczki.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, z drugiej pomarańczy ścieramy skórkę do soku, następnie również wyciskamy z niej sok na patelnię.
1 ZĄBEK CZOSNKU
rozgniatamy i wrzucamy na patelnię.
DODAJEMY 50 GRAMÓW
zmrożonego masła w małych kawałkach.
W MOŹDZIERZU TRZEMY
kolendrę (około 1 łyżeczki), dodajemy do soku, lekko mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY PIEPRZ
i trochę soli.
KIEDY MASŁO SIE
rozpuści, wrzucamy na patelnię marchewkę.
GOTUJEMY OKOŁO 5
minut do momentu, aż marchewka zrobi się delikatnie miekka, a sok zgęstnieje.
Z PIEKARNIKA WYJMUJEMY
upieczoną rybę, sól rozbijamy za pomocą noża, odłamujemy pokrywę z soli.
ZDEJMUJEMY DELIKATNIE SKÓRĘ
z pstrągów.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wyjmujemy porcje podsmażonej marchewki, którą polewamy niewielką ilością sosu pomarańczowego, który pozostał na patelni.
NA MARCHEWCE UKŁADAMY
kawałki ryby, rybę polewamy sosem musztardowym (sos możemy doprawić odrobiną soku z pomarańczy z masłem z patelni).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2129,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,3 kcal
Tłuszcz
31,5 g
Węglowodany
28,6 g
Błonnik
33,4 g
Białko
33,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą to pyszna, lekka propozycja pełna świeżych smaków. Kremowa feta doskonale komponuje się z chrupiącymi kawałkami brokuła, tworząc idealne połączenie. Jak zrobić taką sałatkę z brokułem i fetą? Poznaj nasz przepis!

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.