Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CIASTKA KORZENNE
Ciastka korzenne umieszczamy w woreczku strunowym lub zostawiamy w opakowaniu i rozkruszamy przy pomocy wałka. Następnie przesypujemy je do miski i rozdrabniamy dokładniej między palcami.
WYRABIAMY SPÓD CIASTECZKOWY
Do pokruszonych ciastek dodajemy dwie czubate łyżki masła orzechowego i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, aż do powstania dość zbitej masy ciasteczkowej.
ROZDRABNIAMY CIASTECZKA KORZENNE
Ciasteczka korzenne umieszczamy w rozdrabniaczu, rozdrabniamy na pył i mieszamy z czubatą łyżeczką cynamonu.
MIESZAMY MASĘ SEROWĄ
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w misie miksera, dodajemy do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka korzenne wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY MASĘ SEROWĄ DO TORTOWNICY
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek korzennych. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
SIEKAMY CIASTKA KORZENNE
Ciasteczka korzenne kroimy tak, aby powstała z nich swego rodzaju kruszonka.
DEKORUJEMY SERNIK
Schłodzony sernik posypujemy posiekanymi ciastkami korzennymi i delikatnie dociskamy, aby przykleiły się do masy serowej.
PODAJEMY SERNIK
Zdejmujemy rant tortownicy i delikatnie przenosimy sernik na talerz. Ozdabiamy go kilkoma ciasteczkami i oprószamy przesianym przez sitko o drobnych oczkach cukrem pudrem. Na koniec ozdabiamy kilkoma listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4354,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
217,7 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.