Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY WARZYWA
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, a marchewkę na drobnych. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i odkładamy na ok. 10 minut, aby puściły wodę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WARZYWNY PLACEK
Pietruszkę dość drobno siekamy i przekładamy do miski wraz z jajkiem i suszonym oregano. Następnie do miski ścieramy ser, dokładnie odsączone z nadmiaru wody warzywa i całość mieszamy.
PIECZEMY WARZYWNY PLACEK
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej blaszce rozkładamy przygotowaną masę warzywną i formujemy z niej prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowany placek pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu, rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowy placek delikatnie studzimy.
PODAJEMY WRAPA
Warzywny placek smarujemy kozim serkiem i układamy na nim roszponkę, pokrojone w plastry salami, kiełki i plastry pomidora. Następnie zwijamy go w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany wrap owijamy papierem do pieczenia i przecinamy na pół. Jemy od razu lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
937,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
16,8 g
Błonnik
4,5 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!