Zapiekanka ziemniaczana z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Filety z łososia (bez skóry) dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia z drobno posiekanej papryki chili, startej skórki z cytryny, oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.
DOPRAWIAMY PURÉE
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę, drobno posiekane suszone pomidory, surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.
DUSIMY WARZYWA
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2381,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
595,4 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
43,8 g
Białko
43,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Halibut w beszamelu z duszonym porem
Delikatna ryba w klasycznym sosie beszamelowym z dodatkiem duszonego pora i musztardy dijon. Proste i niesamowicie smaczne połączenie, którego musisz spróbować!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!