Biszkopt z 4 jaj • przepis • składniki • przygotowanie
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY ZE SOBĄ MĄKI
Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i skrobię oraz proszek do pieczenia.
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wbijamy do kubka, a białka do miski. Ubijamy je na sztywno, a po chwili dodajemy stopniowo cukier.
WTŁACZAMY ŻÓŁTKA DO PIANY
Gdy białka z cukrem się połączą, zaczynamy powoli dodawać po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejne żółtka.
DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO MĄKI
Do masy jajecznej powoli dodajemy mieszankę mąk i wszystko mieszamy delikatnie szpatułką. Po chwili dodajemy olej i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Wykładamy formę papierem do pieczenia. Ściągamy ścianki formy i potem zaciskamy je tak, aby papier przylegał do formy. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy je.
PIECZEMY BISZKOPT
Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy z funkcją góra-dół przez 30 minut, aż zrobi się delikatnie rumiany.
WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA
Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i oddzielamy ciasto od ścianek. Odwracamy formę do góry dnem i wyciągamy biszkopt z formy na kratkę do studzenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1488,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
0 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.