Faszerowana papryka z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.
SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.
FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ
Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2088,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,2 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
20,5 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.