Qurrito — quesadilla z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka starannie myjemy, a potem kroimy w paski. W misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy poza kolendrą, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Przekładamy do niej kurczaka i mieszamy. Zawijamy miskę folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
ŚCIERAMY SER
Cheddar ścieramy na tarce wprost do miseczki.
SMAŻYMY KURCZAKA
Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją lekko, a następnie wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż mięso nabierze rumianego koloru. Przekładamy do umytej miski.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Paprykę myjemy i wycinamy z niej gniazdo nasienne. Przekrawamy ją na pół, a potem kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy i wraz z papryką wkładamy do miski z kurczakiem.
KROIMY SKŁADNIKI
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory starannie myjemy, osuszamy, a potem przekrawamy na pół. Kroimy je w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski.
SIEKAMY KOLENDRĘ
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty składników na salsę.
DOPRAWIAMY SALSĘ
Do salsy dodajemy sól i pieprz. Wyciskamy sok z połówki limonki. Wszystko mieszamy.
SKŁADAMY QUESADILLĘ
Na większej patelni układamy placek tortilli. Układamy na nim równomiernie wszystkie składniki: najpierw ser, potem warzywa, kurczaka oraz salsę i znowu ser. Przykrywamy drugą tortillą.
SMAŻYMY QUESADILLĘ
Przesmażamy tortillę z obu stron. Musi porządnie się zrumienić, aby ser się roztopił (można docisnąć ją delikatnie łopatką). Powtarzamy proces z pozostałymi dwoma tortillami.
DEKORUJEMY QUESADILLĘ
Kolendrę siekamy i posypujemy nią gotowe quesadille. Kroimy na trójkąty. Pyszny posiłek w stylu meksykańskim jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3110,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
777,7 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
4 g
Białko
47,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.